‘Er bestaat nog een andere werkelijkheid’

Robert Hentzen, talentcoach en senior adviseur bedrijfsvoering bij Gerechtshof Amsterdam

Via mijn buurvrouw kwam ik in contact met Talentcoach. Ik wilde naast mijn betaalde baan iets doen voor de wereld. Het coachingtraject van Talentcoach bood uitkomst. Ik doe namelijk liever iets met mijn hoofd en spirit dan met mijn handen. Wat ik mooi vind aan het programma is dat je een ander iets geeft, terwijl jij er zelf ook van leert. Het is wederkerig.

Ik groei als coach. Door te doen, de gesprekken, de doelen, het motiveren.

Bijrijder

Ik coach nu een hoogopgeleide man die door omstandigheden in de ziektewet is geraakt en zijn leven weer op de rit wil krijgen. Hij wil weer een baan waarvan hij energie krijgt en die geld in het laatje brengt. Ik geef hem een duwtje in de rug. Samen werken we aan zijn zelfvertrouwen. Maar eigenlijk doet hij dat vooral zelf. Ik zie het als volgt: we stappen samen in de auto, maar ik zit op de bijrijdersstoel. Hij rijdt zelf.

Droom

Inmiddels heeft mijn coachee een parttime baan. Deze job is nog niet de baan waar hij van droomt. Hij wil graag zijn passie en werk kunnen combineren. Mensen iets leren, met kinderen werken, dingen overbrengen. Het is mooi dat hij deze droom heeft. Voor nu heeft hij echter een manier gevonden om weer aan de slag te zijn en verdient hij zelf zijn geld. Zo staat hij steviger en kan hij volgende stappen gaan zetten op weg naar zijn toekomstige doel.

Bewuster luisteren

Ik vind het fijn om iets voor hem te kunnen betekenen. En zelf leer ik er ook van. Door te doen, de gesprekken met hem, de doelen, het motiveren. Ik groei als coach. En ik leer ook tijdens de trainingen van de andere talentcoaches. Daar heb ik ook iets aan op mijn werk. Het draait in een professionele omgeving immers om verbinden, motiveren en samenwerken. Ik heb bewuster leren luisteren en ik snap de waarde van echte aandacht voor mensen. Ik oordeel minder snel en kan me beter verplaatsen in anderen. Als je niet dwingend, maar coachend met mensen werkt, kom je tot meer.

Uit de waan van de dag

Talentcoach is een enthousiaste en professionele club waar je altijd op terug kunt vallen tijdens het traject. Ik vind de intervisie met andere coaches erg waardevol en het is leuk om per mail inspiratiecadeautjes te ontvangen. Maar zo’n traject doe je wel vooral zelf. Naast je baan. En dat is soms best een investering. Toch levert die investering me meer op dan dat die me kost.  Het contact met mijn coachee haalt me uit de waan van de dag. Er bestaat nog een andere werkelijkheid.”