‘Ik moet veel dieper gaan dan ik gewend ben’

Chris van der Spiegel, talentcoach en service general manager vloeibaar aardgas bij Shell

Over een paar jaar ga ik met pensioen. Dan heb ik meer dan vijfendertig jaar in een vrij harde industrie gewerkt. Ik had behoefte om iets terug te geven aan de maatschappij. Ik ben in mijn werk van veel mensen mentor en heb de nodige coachingservaring. Ik kwam Talentcoach tegen en zag direct een link.

Zelfredzaam

Mijn coachee neemt zelf de regie. Ik laat hem praten en stel op de juiste momenten vragen. Of hij niet te veel ineens wil, waar zijn prioriteiten liggen en hoe hij zaken wil bereiken. Mijn doel is te helpen zorgen dat hij weer zelfredzaam wordt.

Deze vorm van coaching gaat de standaard coaching te boven. Bij ons in het bedrijf gaat het vaak om zelfverzekerde professionals die zich afvragen wat hun volgende carrièrestap zal zijn. Bij Talentcoach draait het om kwetsbare stadgenoten die hun leven weer op de rit willen krijgen. Ik moet hier veel dieper gaan dan ik gewend ben. Er komt veel meer bij kijken dan ik van te voren dacht.

Ik pas mijn ervaringen ook toe in mijn werk.

Kleine stapjes

Ik leer anders naar mensen kijken en moet wennen aan het succes van kleine stapjes. In ons bedrijf ben ik gewend om zevenmijlslaarzen aan te trekken. Maar dat gaat niet. Mijn coachee komt van ver en heeft pieken en dalen. Ik luister naar hem en motiveer hem om kleine stappen te nemen.

Het traject brengt mij ook iets in mijn werk. Ik kijk nu nog meer naar de vraag achter de vraag en eigenlijk zelfs naar de vraag daarachter. Wat zijn iemands werkelijke drijfveren? Welke sterke kanten heeft hij? Ik doe veel op basis van mijn intuïtie en ervaring en die vul ik nu aan met nieuwe technieken die ik via Talentcoach leer.

Verrijking

Ik vind het mooi dat je iets geeft aan mensen en er zelf ook van leert. Door dit traject heb ik te maken met een bijzondere doelgroep. Dat is een verrijking. Talentcoach biedt de mogelijkheid om buiten je eigen organisatie te kijken. Dat is ook interessant voor Shell, want we hebben onze wortels in Nederland. Shell heeft vestigingen in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Precies de steden waar Talentcoach het traject aanbiedt. In het kader van social performance hoop ik dat meer van mijn collega’s de coaching gaan doen. Je kunt wereldwijd het lot van mensen proberen te verbeteren, maar het kan ook gewoon bij je thuis om de hoek.”