‘Je krijgt een heuse reality-check’

Bianca Kuik, traineecoördinator ministerie van Binnenlandse Zaken

Toen Talentcoach ons benaderde, waren we gelijk enthousiast. Ik ben traineecoördinator van academici die net zijn afgestudeerd en nu bij het ministerie een beleidsfunctie vervullen. Deze jonge professionals zijn bezig met vragen als: wat is het effect van ons beleid op de burger? Welke impact heeft decentralisatie? Werkt het nu de gemeente dichterbij de burger staat?

We bieden deze trainingsdag voortaan standaard binnen ons traineetraject aan.

Talentcoach bood onze trainees de mogelijkheid om een dag in het leven te stappen van een ander. Van een burger die met ons beleid en onze regels moet omgaan. Heel interessant. Vooral omdat het om iemand gaat die rond de armoedegrens leeft en een leven leidt dat zo heel anders is dan dat van jonge beleidsmakers.

Echte mensen

Er hebben tien trainees meegedaan aan de dag. Zij vonden het vooral heel treffend dat het om echte mensen ging, dat zij midden in de wijk in Den Haag de echte bewoners troffen. Dat maakte het heel realistisch. Want kan een bijstandsmoeder wel met de regels van het ministerie en de gemeente uit de voeten?

Ik zal niet teveel verklappen over de verrassende inhoud van de dag, maar kan wel zeggen dat onze trainees veel hebben geleerd. Over de doelgroep én over zichzelf. Hoe bekijken mensen met een heel ander perspectief het leven? En wat doe je in stressvolle situaties? Kortom: hoe red je je als je maar een paar euro per dag te besteden hebt? De dag heeft echt voor een reality-check gezorgd bij de trainees.

Beschermd leven

De reacties van de trainees waren zo positief, dat we de deze dag voortaan standaard binnen ons traineetraject aanbieden. Het is goed voor teambuilding en zelfinzicht en leert onze trainees omgaan met stressvolle situaties. Zelf hebben jonge hoogopgeleide professionals toch vaak een plezierig en beschermd leven. Het is dan heel nuttig om te zien hoe andere mensen zich in onze maatschappij moeten redden.

Talentcoach is een gepassioneerde, sociaal berokken organisatie die professionals waardevolle lessen biedt en kwetsbare burgers een nieuwe kans wil geven. We werken fijn samen met het Talentcoach team en hebben deze dag inmiddels ook aangeraden aan andere ministeries.

 

Ook interesse in zo’n teambuildingsdag?

Bekijk het filmpje.