‘Mensen zijn zelf verantwoordelijk voor hun keuzes’

André Bleeker, talentcoach en ambtenaar brandveiligheid gemeente Rotterdam

Ik ben ambtenaar brandveiligheid. En daarnaast coach ik collega’s en ben ik trainingsacteur. Een collega wees me op Talentcoach. Het leek me een mooi programma. Ik heb al een achtergrond in coaching, maar het biedt me de mogelijkheid mijn skills aan te scherpen. En intussen  help ik iemand om haar leven weer op de rit te krijgen.

Valkuilen bespreken we tijdens de intervisiebijeenkomsten. Hierdoor blijf ik mijzelf ontwikkelen.

Zelf verantwoordelijk

Voor mij betekent coaching dat je iemand begeleidt om zijn innerlijke weg te vinden. Iedereen heeft zo zijn bagage, het gaat erom welke keuzes je op een gegeven moment maakt. Mensen zijn zelf verantwoordelijk voor hun keuzes. Maar als ik hen middelen en manieren kan aanreiken om die keuzes makkelijker te maken en daarbij dicht bij zichzelf te blijven, dan is mijn missie geslaagd.

Ik ben kritisch en vraag door. Soms vinden mensen dat moeilijk. Het is dan heel mooi als iemand achteraf zegt: ‘Hé André, nu begrijp ik al je gevraag en het nut daarvan. Het heeft me scherp gesteld, ik zie waar ik heen wil.’

Durven doorpakken

Zelf heb ik veel energie. Daardoor ben ik geneigd om voor iemand de kar te gaan trekken. Maar die ander moet aan zichzelf werken, dat moet ik niet voor hem of haar doen. Dit soort valkuilen bespreken we tijdens de intervisie die door Talentcoach wordt georganiseerd. Hierdoor blijf ik mijzelf ook ontwikkelen.

Ik vind het waardevol om tijdens de training medecoaches te ontmoeten en ervaringen te delen.  Verder is het natuurlijk vooral spannend voor de deelnemers. Er zijn maar weinig mensen die willen en durven doorpakken. Als ze er dan echt voor willen gaan, moeten ze ook de kans krijgen, vind ik. En daar zorgt Talentcoach voor.