LEF op de arbeidsmarkt door de ogen van coachee Menno van Roon

Menno kwam door Wekrkcafe in aanraking met samenwerkingspartner Talentcoach en heeft daar het programma LEF op de arbeidsmarkt gevolgd. Ben jij benieuwd naar zijn ervaringen? Lees dan zijn inzending!

LEF op de arbeidsmarkt / Talentcoach
door: Menno van Roon

Na meerdere jaren werkloos te zijn geweest werd ik via de gemeente in contact gebracht met Stichting Werkcafe. Hier kon ik als webredacteur aan de slag gaan om zodoende weer een werkritme te kunnen opbouwen. Voor het Werkcafe heb ik artikelen geschreven en ik heb daar diverse trainingen gevolgd.

Een sprong in het diepe
De training die er met kop en schouders boven uit stak was LEF op de arbeidsmarkt van Talentcoach. Op de introductiedag werd me duidelijk gemaakt wat LEF inhield. Super enthousiast werd ik gemaakt door Roos de Haan, waarop ik me besloot in te schrijven. De training besloeg in totaal 10 weken met 7 onderdelen en individuele coaching.

Naast het groepsproces ook indivuele coaching
Heel bijzonder was dat op de eerste dag onze groep met deelnemers, bestaande uit 10 personen (allen met een afstand tot de arbeidsmarkt) zelf een coach mochten kiezen. Deze coaches (allen met een goede baan in het bedrijfsleven) hielden elk een pitch waarin ze zich zelf konden voorstellen cq. promoten. Wij konden zien dat ook zij dit spannend vonden. Na deze pitches kon iedere deelnemer zijn voorkeurslijstje uitspreken en werd je vakkundig toegewezen door Roos en Mariska (oprichtster van Talentcoach). Vanaf de eerste dag starte de online training om aan je perfecte CV te werken. Mijn coach Raju stimuleerde mij hierbij enorm. Naast dat ik wekelijks met mijn coach een afspraak had kwamen we ook met de groep samen voor een workshop. Fijn en leerzaam om dit ook met de andere deelnemers te doorlopen; samen leren werkt extra stimulerend.

Storytelling is gewoon leuk
De verschillende workshops bestonden uit oa.de ideale kledingkeuze voor sollicitatiegesprekken; bewustwording hoe je overkomt tot meer kennis opdoen qua CV, motivatiebrief als het oefenen van een sollicitatiegesprek. Echter het allerleukste was het werken naar je elevatorpitch; je eigen story. Stap voor stap wordt gewerkt naar hoe je elevatorpitch eruit gaat zien. Uiteindelijk vertel je in 1 a 2 minuten wat je wil, wat je kan en wat je bereikt hebt in het verleden of waar je trots op bent. Allemaal zeer positief dus! Met hulp van een bekende acteur Mimoun Oaissa en zijn assistentes en natuurlijk Roos werden individueel alle elementen gekozen die je graag in je elevatorpitch wilt benoemen. Ongelovelijk hoe kort en krachtig het kan en hoe je het op een originele manier met evt. wat humor kan brengen.

Spannend om zichtbaar te zijn
Na veel oefenen voor de spiegel werd er een professionele video gemaakt van je elevatorpitch. Hiervan krijg je later een link naar YouTube waarop deze video te zien is. Heel handig om deze videolink nu te gebruiken als toevoeging bij mijn sollicitaties. De reacties op deze manier van solliciteren zijn uitermate positief.

Ondertussen heb ik nog steeds wekelijks contact gehad met mijn coach Raju. Op zeer positieve manier hebben we toegewerkt naar de verfijning van het hoogtepunt van LEF; De Pitchbijeenkomst. Na veel oefenen voor de spiegel en vrienden en familie was ik klaar voor de voordracht van mijn pitch. Voor een zaal met genodigden (trainers, (talent)coaches, headhunters en zakenmensen) droeg ik zenuwachtig maar toch met veel vertrouwen mijn pitch voor. Op deze pitch-avond heb ik veel reacties, contacten en tips gekregen.

Aanrader, vol zelfvertrouwen verder
Mijn kansen op een betaalde baan zijn hierdoor aanzienlijk gestegen en kan ik weer met zeer veel vertrouwen naar de toekomst kijken. Mijn dank is groot voor Roos, Mariska, Raju en uiteraard ook de andere deelnemers. Ik kan iedereen aanraden de training voor LEF te volgen. Heb geen angst voor de video-opnamen en de live-pitch, echt, je wordt er veel beter van!!!!