Lies Caers: “Je krijgt de ruimte om stilaan jezelf te worden”

Het boostprogramma ‘LEF op de arbeidsmarkt’ helpt Rotterdammers met afstand tot de arbeidsmarkt om zich met zelfvertrouwen en authenticiteit te presenteren. Tien deelnemers zijn onder meer klaargestoomd voor het maken van een videopitch en het delen van hun verhaal op een zeepkist. Deelneemster Lies Caers vertelt.

Hetzelfde schuitje
‘LEF is goed voor me geweest op alle fronten. Ik ben alleenstaand en heb geen partner. De mensen in mijn directe omgeving werken allemaal. Door LEF ontmoet ik mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Het is fijn om elkaar te motiveren en te inspireren. Het gevoel dat we er allemaal wel uit gaan komen, overheerst.”

Wie ben ik?
Lies is een van de deelnemers die al langer werd gecoacht voordat ze met LEF begon. Samen met haar coach ging ze op zoek naar antwoorden op de vragen: ‘Wie ben ik?’ en ‘Wat wil ik?’ Zo ontdekte ze dat commercieel administratief medewerker, het werk wat ze jarenlang had gedaan, eigenlijk helemaal niet bij haar paste. Ze is opgeleid voor het onderwijs. Tweedegraads docent Nederlands en Geschiedenis wil ze zijn.”

Lesgeven aan vmbo-jongeren
“Ik ben een mensenmens en wil het liefst les geven aan een vmbo-groep. Ik wil jongeren in hun kracht zetten en houden. Ik wil ze laten zien wie ze zijn, ze benaderen als mensen en niet alleen maar als blokkanonnen. Ik wil hun eigenheid stimuleren. Als me dat als docent lukt, ben ik de gelukkigste mens ter wereld!”

Vragen om een time out
Hoe schadelijk de eenzijdige focus op presteren kan zijn, weet Lies als geen ander. “Ik ben zelf namelijk zo opgevoed.  Gelukkig heb ik dit met hulp van coaching overwonnen.” Lies heeft door LEF echt gemerkt dat ze is gegroeid. “Afgelopen vrijdag werd mijn videopitch opgenomen. Ik had de nacht ervoor slecht geslapen en daardoor werd ik tussendoor een beetje moe. Ik heb toen om een time out gevraagd en heb even op een bankje liggen slapen. Vroeger zou ik dat nooit gedurfd hebben, dan zou ik me druk hebben gemaakt om wat anderen ervan zouden kunnen zeggen. Vroeger probeerde ik ook altijd anderen te redden, nu stel ik mezelf centraal.”

Reflectie
Door bewustwording hoe ze overkomt, heeft Lies zelfvertrouwen gekregen. “Er is veel ruimte voor reflectie. LEF biedt daarvoor een veilige speelruimte. Je onderzoekt wat wel bij je past en wat niet door het uit te proberen. Bij de workshop van Dress for Success kreeg ik van een van de deelnemers te horen dat ik bij de eerste indruk overkwam als een politieagent. Terwijl ik lief, aardig en communicatief ben. Ik werd me er hierdoor van bewust dat de angst om te falen bij mij voor een arrogante en kille uitstraling zorgt. Terwijl het juist belangrijk is dat de binnenkant 100 % matcht met de buitenkant.”

Tops en tips
Dat alles op een positief, stimulerende manier gebeurt, vindt Lies erg prettig. “Je hebt geen zwakke punten, maar ontwikkelpunten. Alle feedback wordt teruggekoppeld in tops en tips. Je krijgt de ruimte om stilaan jezelf te worden.”

Benieuwd naar de videopitch van Lies? Ook benieuwd naar de videopitches van de andere deelnemers, klik hier.

Meer weten? Lees over ons coachingstraject voor Talentcoaches, of over een van onze talentprogramma’s waarin maatwerk, ervaringsgericht leren en maatschappelijke betrokkenheid sleutelwoorden zijn.