Coaching in HR: 3 tips van Talentcoach Maaike

Coaching in HR
Maaike Borsboom

Omdat Maaike Borsboom meer wilde weten over talentstimulering, besloot ze zich aan te melden bij Talentcoach voor het coachen van een kwetsbare stadsgenoot. Welke inzichten deed ze op en hoe past ze dat toe in haar werk waar ze regelmatig HR-managers adviseert? Drie tips voor coaching in HR van een gedreven en inspirerende dame!

Coaching in HR

Maaike Borsboom is partner van Mind-Change, waar ze verantwoordelijk is voor de werving, selectie en detachering bij verschillende bedrijven in de bouw- en installatietechniek. Als geen ander weet zij wat er bij de in- door- en uitstroom van personeel komt kijken. Conclusie: door coaching in HR kom je sneller tot de kern.

1. Instroom: selecteer op talent en capaciteit!

Belbin-test
“Door coaching in HR in te zetten, verleg je de focus van waarin iemand te kort schiet naar iemands talenten. Een gezonde insteek, want ik geloof heilig dat iedereen over talent beschikt. Een aanrader hierbij is de Belbin-test, waarin een aantal persoonstypen worden omschreven die elkaar aanvullen of juist tegenwerken. Het voordeel van deze test is dat je makkelijk iemands talent naar voren haalt, zowel van het individu, als in de samenwerking met een groep. Zo ontdek je snel of iemand in je team past. Trouwens, ook de DISC-test is een goed middel om inzichten op te doen in gedrag en voorkeuren qua communicatie.”

Niet zo vanzelfsprekend
Maaike heeft de Belbin-test bij haar Talentcoachdeelneemster gebruikt en dat bleek een enorme opsteker te zijn: “Kennis van die sterke kanten waren helemaal niet zo vanzelfsprekend voor haar, want ze had in haar leven voornamelijk te horen gekregen wat ze niet goed deed.”

2. Doorstroom: aandacht voor het functioneren als mens

Dieper kijken
“HR-medewerkers besteden in de POP-gesprekken aandacht aan het functioneren van de werknemer. Maar het is essentieel om ook iemands persoonlijke groei, drijfveren en het functioneren als mens mee te nemen in een ontwikkelingsplan, om uitval door bijvoorbeeld burn out te voorkomen. Met coaching in HR leer je dieper kijken. Soms geeft een werknemer aan een schaal hoger te willen, maar blijkt daar een andere vraag onder te zitten, de behoefte aan waardering en voldoening bijvoorbeeld.”

Voldoening
Dat Maaike zich aanmeldde bij Talentcoach kwam omdat ook zij zocht naar meer voldoening. “Soms kun je dat stukje niet uit je werk halen, maar wel uit een activiteit naast je werk. Het coachen van een kwetsbare stadsgenoot, heeft ervoor gezorgd dat ik me completer voel als mens.”

3. Uitstroom: wees hard op de feiten en zacht voor de mens

Snel duidelijkheid
Maaike: “Als een werknemer niet op de goede plek zit, is het belangrijk om snel duidelijkheid te geven. Je kunt er dan voor kiezen om de manager zorg te laten dragen voor de harde kant van het traject en de HR-medewerker voor de zachte kant.” Zeker in dit soort delicate zaken, is coaching in HR erg belangrijk, want de kans dat je op weerstand stuit is groot.

Vertrouwelijke basis
Dit balanceren tussen de harde en de zachte kant, ontdekte Maaike ook tijdens het coachen: “Ik had in het begin wel moeite om afstand te bewaren, dat was een aandachtspunt. Maar ik had wel snel een vertrouwelijke band met mijn deelneemster. Juist omdat ik die basis had, kon ik ook hard op de feiten zijn en haar confronteren met een gedragspatroon dat niet langer voor haar werkte.”

Lees ook eens: 

“Deelnemers zijn zelf verantwoordelijk.”

GROW coaching: wat houdt dat precies in?

Meer weten? Lees over ons coachingstraject voor Talentcoaches, of over een van onze talentprogramma’s waarin maatwerk, ervaringsgericht leren en maatschappelijke betrokkenheid sleutelwoorden zijn.